Разширяване на съществуващ паркинг по протежението на бул. ”Приморски”

Финансов инструмент JESSICA - Градски проекти

Стойност на проекта 1 397 000 лв.

Инвеститор Община Варна

Етап Завършен

19 май 2014

Паркингът се намира в долния край на Морската градина, до ж.п. гарата и до пристанище Варна, по протежението на бул. „Приморски“, до пресечката на ул. „Преслав“ и ул. „Черноризец Храбър“,  на 10-15 минути пеша от центъра на града. Локацията на паркинга е в непосредствена близост до много административни сгради, музеи и туристически забележителности, като например Римските терми.

Проектът представлява разширяване на съществуващ общински паркинг до 84 места, като бъдат изградени нови 50 места за коли и 6 за автобуси, работното време е 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата. По проекта са рехабилитирани 500 м от подземната ВиК инфраструктура по бул. “Приморски”. Ул. “8-и ноември“, която свързва новия паркинг с Римските терми става част от пешеходната зона на града и част от пешеходния маршрут на туристическите забележителности на Варна. Като част от дейностите по Проекта, пътната настилка и тротоарите по ул. „8-и ноември“ са изцяло подновени, изградена е велосипедна алея и ново енергоспестяващо улично осветление.

Проектът има за цел подобряване на градската мобилност във Варна, както и осигуряване на достъп на туристически автобуси до самия център на града. Новият паркинг, разширяването на пешеходната зона и нейното облагородяване ще спомогне за увеличаване броя на туристите, посещаващи музеи и други забележителности на Варна.

Проектът е успешно завършен през 2014г.