Пречат ли политическата нестабилност и административните пречки прекалено много на проектите за устойчиво градско развитие? (28.08.2013)

8 септември 2013

През юли т.г. Лили Границка от „Медиапул“, една от малкото журналисти, които добре познават градската проблематика, отговори с „Да”:
http://www.mediapool.bg/politicheskata-nestabilnost-bavi-publichno-chastnite-gradski-proekti-news209552.html

Как изглеждат нещата от нашата камбанария
През октомври ще бъде завършен първият проект по JESSICA с финансиране от Регионалния фонд за градско развитие (РФГР) – Централният пазар в Стара Загора.
Продължилата няколко години икономическа криза в комбинация с политическата нестабилност в България – това е обстановката, в която стартираха преди година и половина дейността си двата фонда по европейската финансова инициатива JESSICA в България. Непознаване от бизнеса и общините на този вид финансов инженеринг, а не традиционните политически и административни спънки, затрудняваха работата през първата година.

Двата фонда за регионално развитие,

управляващи средствата по европейската инициатива за устойчиво развитие на градовете JESSICA в България, бяха създадени – ние в края на 2011 г. и Фондът за устойчиво градско развитие на София в средата на 2012 г. През първата година от съществуването си тяхната нашата задача беше да се представят представим пред и убеждаваме общините и бизнеса – какво представлява JESSICA, за какви проекти, от кого и за колко време може да се използва този финансов инструмент, при какви лихви е финансирането. Работата на екипите беше свързана със много срещи, презентации и пътувания.
След година и половина подготвителна работа вече са налице и първите резултати – двата фонда са подписали по два договора.

При нас в Регионалния фонд за градско развитие това са:
Реконструкцията на централния пазар в Стара Загора – очаква се да бъде завършена през октомври. Договорът за финансиране беше подписан през февруари. Стойността на реконструкцията се очаква да е 2.7 млн. лв., а заемът ще се изплаща от общинското дружество в продължение на 12 години (видео)
„Подземният град“ в Бургас – атракцион в бомбоубежището под Морската градина – се очаква да бъде завършен до една година. Проектът предвижда бомбоубежището с площ от 3180 кв. м да се превърне в галерии, кафенета и места за интерактивни забавления и обучение. Договорът за финансиране беше подписан преди два месеца, стойността на реконструкцията се очаква да е 2.2 млн. лв., а заемът ще се изплаща от общинското дружество в продължение на 13 години.

Както можете да видите на други места в сайта, работим по близо 20 проекта, като общата им стойност надвишава 100 млн. лв.
Фондът за устойчиво градско развитие на София също има две подписани споразумения и работи по многобройни проекти.

Така че ние бихме отговорили на въпроса на Лили Границка – „по-скоро Не”.
Ако има забавяне, то се дължи на ограничения брой и сложността на проектите за градско обновление и на краткия опит с подобен вид финансиране.
Надяваме се, че работата ни ще бъде катализатор за развитие и разкрасяване на градовете и не виждаме политически или административни пречки пред тази наша роля.