Финансов инструмент JESSICA - Градски проекти

Стойност на проекта BGN 1 800 000

Инвеститор Община Варна

Етап Завършен

4 август 2014

Реконструкция на Юнашки салон, Варна – спортно съоръжение, разположено в непосредствена близост до Катедралата и собственост на Национална спортна база ЕАД (НСБ).

Сградата с уникалните и дървени орнаменти и колони е построена през 1910 г. и е сертифицирана като паметник на културата и архитектурата от 1982 г. Салонът се състои от спортна зала за тренировъчни цели и търговски помещения, които са предназначени за отдаване под наем. Към 2013г. сградата е изоставена и необитаема и се нуждае от цялостно обновление.

„Юнашки салон“ е признат за първото спортно съоръжение в града, като по този начин проектът отива далеч отвъд стандартна реконструкция на сградата.

Целта на проекта е да се възстанови имота в строго съответствие със закона за защита на културните паметници, което изисква запазване на фасадата и позволява строително-монтажни работи само във вътрешността на сградата. Салонът е изцяло обновен и като такъв подходящ за спортни и други събития, а прилежащите търговски площи са разширени и модернизирани. Малка изложба в чест на спортните постижения на Варна е разположена във фоайето.

Проектът създава допълнителни възможности за местните хора за провеждане на професионални и любителски спортни събития и предоставя още едно многофункционално място за развлечения, културни и бизнес събития.

С финансовата подкрепа на JESSICA, реновираният Юнашки салон отвори врати на 18 декември 2015г.