Изграждане на енергоефективно осветление на стадион Верея

Финансов инструмент JESSICA - Градски проекти

Стойност на проекта 0.3 млн. лева

Инвеститор Футболен клуб Верея

Етап Завършен

10 юли 2014

Проектът има за цел изграждането на модерно и енергоспестяващо осветление на стадион Верея, което да подобри достъпността на съоръжението и повиши ефективността на експлоатацията му за спортни събития от местно и национално значение.

ФК „Верея” стопанисва общинския стадион в ж.к. “Кольо Ганчев” в Стара Загора. Реализацията на проекта е част от поетия ангажимент за инвестиции в съоръжението.

Кметът на Стара Загора, Живко Тодоров, е подписал договор за изпълнение на проект „Модернизация на спортен комплекс за устойчиво развитие на спортната активност в Стара Загора“ заедно със Сдружението с нестопанска цел Футболен клуб „Верея“. Осветлението на съоръжението ще бъде готово за няколко месеца.

Проектът ще бъде изпълнен чрез инсталиране на 4 мачти по 25 м., върху които ще се поставят 32 прожектора по 2000 W. Така мощността от 62.4 КW с осветителен клас 1 ще позволява теренът да отговаря на изискванията за провеждане на международни и национални футболни дербита и предавания по телевизиите.

Стадион „Верея“ в кв. „Кольо Ганчев“ съществува от четири години. Той е с размери 105/65 м. и е четвърти по качество на трева в България. Седящите места са 550. Вложените средства са над 1 млн. лв. за терена, прилежащите части и изкуствено игрище за тренировки. Сега тук тренират и играят 6 отбора, от които два са Елитна професионална лига V17 и отборът на ФК „Верея“ (група В), при провеждане на регулярните планирани срещи, включени в програмата на футболния сезон за съответната година. През месец май 2015 г. за първи път в България ще се проведе Европейско първенство по футбол за юноши. Стара Загора, Пловдив и Бургас ще бъдат основните центрове. Стадион „Верея“ ще бъде ползван като част от това първенство.