Здраве, Труд, Постоянство. Юнашкият салон във Варна

7 април 2016

Юнаците

Телесно и здравно развитие на личността; нравствено възпитание и изграждане характера на младото поколение; духовно и културно възпитание на младежта, приобщаване към европейските ценности и идеи.

Toва са някои от идеалите на юнашкото движение, очертани от идеологa му в България, Тодор Йончев, през 1898 г. Юнашкото движение остава в историята като най-старата и заслужила организация за развитието на физическата култура в България, въпреки сравнително краткото си съществуване от около 50 години. Може би най-ярка следа движението е оставило в речта ни –  “българи, юнаци”, скандираме ние на стадиона или пред телевизора в подкрепа на отбора или състезателя, представящ България.

Но това далеч не е всичко. Още през първите години от съществуването на организацията се изграждат салони за спорт в страната. Един от тях, Юнашкият салон във Варна, днес е сред емблематичните сгради на града, както от архитектурна и културна гледна точка, така и от чисто емоционална. Днес Общината с наша подкрепа може да се похвали с възстановяването на Юнашкия салон и на част от дейностите, които са заложени в него още от самото му начало.

Историята на Юнашкия салон

Сградата е построена по проект на архитект Манол Йорданов Стателов, с дарения от граждани, частично финансиране от Общината и с участието на няколко спортни организации. Тя е открита през 1911 г.  на площад „Митрополит Симеон“. От този период датират и изписаните на фасадата послания: “Смелост, стройност, солидарност, здраве, труд и постоянство”, запазени и до днес.

От самото начало Юнашкият салон събира младежта за обучение в гимнастически упражнения, танци, лека атлетика, бокс, фехтовка, вдигане на тежести, борба и всички модерни за онова време спортове като баскетбол, волейбол, футбол и дори бейзбол. Любопитен факт е, че през първите си години салонът става и място за провеждане на първата премиера на варненския симфоничен оркестър.

Историческите катаклизми на 20 век неизбежно оставят своя отпечатък върху Юнашкия салон. Още през Балканската война в току-що построения  салон временно са настанени войскови части. По време на Втората световна война пък той е превърнат в убежище за германски войници. Пожар в края на войната унищожава до голяма степен материалната база. Но най-тежки са последствията за сградата след превръщането й в склад за жито. Тогава за пръв път е застрашена нейната цялост, тъй като никой не се замисля колко тона могат да носят колоните й и под тежестта на струпаното зърно подът пропада. Въпреки нанесените трайни щети на Юнашкия салон и разпада на Юнашкото движение, мястото и през соца остава средище за варненската общественост и място за тренировки и срещи на спортисти.

Допреди 10 години, въпреки лошото си състояние, вътрешната спортна част на Юнашкия салон се използваше за спортове като бокс и баскетбол, докато не започнаха да се организират техно партита и от вибрациите сградата съвсем се повреди

разказва Кристиана Генчева, главен експерт спортни дейности към Дирекция спорт на Община Варна, като припомня перипетиите около съществуването на сградата – преминаването й в държавна собственост, заплахите за събарянето или продажбата й. През 2014 г. зданието официално е обявено отново за общинска собственост и това поставя началото на конкретни мерки от страна на Община Варна за пълното възстановяване на Юнашкия салон.

Настояще

Срещаме малкия екип от Дирекция спорт в Младежкия дом във Варна, където те работят временно в очакване  да се настанят в новия Юнашки салон. Заразяващ е ентусиазмът, с който г-жа Генчева говори за проекта и обновлението на сградата, обявена през 1982 г. за културно и архитектурно наследство. При обиколката ни по-късно в салона, който все още прилича на строителна площадка (лято 2015 г.), тя с гордост отбелязва, че ремонтната дейност е изцяло съобразена със статута на сградата като паметник на културата. “Външната фасада ще бъде почти изцяло съхранена, дървената конструкция на покрива и керемидите ще бъдат запазени”, допълва тя. Показва ни и помещението, в което се е намирал кабинетът на баща й, когато той е бил председател на окръжния съвет на БСФС във Варна. Генчева идва от семейство на спортисти и самата тя се е занимавала активно с художествена гимнастика и е минала през различните етапи на спортната кариера –  съзтезател, треньор, ръководител на спортен клуб, за да заеме накрая настоящия си пост. Както за нея, така и за останалите представители на спортната общност във Варна обновлението на Юнашкия салон е дългоочаквано събитие и сбъдва мечтата спортът във Варна да си има дом.

От началото на новата година вече е отворена за посетители новата спортна зала. Тя е подходяща за практикуване на различни спортове като борба, тенис на маса, танци и бадминтон. “В нея няма да е възможно както по-рано да се тренира художествена и спортна гимнастика или пък баскетбол, защото пространствените изисквания при практикуването на подобни спортове вече са различни”, обяснява Кристиана Генчева. Залата е предвидена най-вече като място за тренировки и за провеждане на турнири на професионални и аматьорски спортни клубове, а зрителската трибуна предлага 70 седящи места. Финансирането на ремонта, оборудването на спортната база и осигуряването на съвременна аудио-видео техника се случва благодарение на нашия фонд.  Новият Юнашки салон позволява използването на мястото от по-широк кръг хора, защото освен спортната зала, той вече функционира и като музей на спорта, място за концерти, кръгли маси и други културни инициативи. В хода на общественото обсъждане е било взето решение на стените на обновената сграда да бъдат поставени снимки на заслужили варненски спортисти, като олимпийски и световни шампиони и медалисти. Използваните фотографии са от архива на Юнашкия салон, както и от личните архиви на варненски граждани. Имената на медалистите са поставени и на отделни плочи при входа на Юнашкия салон. В бъдеще тук ще могат да се видят и други реликви от спортното минало на Варна, които тепърва ще се набират чрез дарения от спортната общественост на града.

Бъдеще

Красотата и функционалността на сградата както и централното й разположение в  близост  до Катедралата са предимства за превръщането на Юнашкия салон и в туристическа атракция, която ще предлага богатата програма от спортни и културни събития. Успешното управление на сградата ще гарантира възвръщаемостта на инвестицията и устойчивото развитие на Юнашкия салон в бъдеще. Планира се създаването на интерактивен електронен портал, който да дава информация за историята на Юнашкия салон и изобщо на спорта във Варна. Новото кафене в сградата е удобно място за срещи и има потенциала да привлича ежедневно публика със своя уютен и модерен интериор.  Ремонтираното пространство ще предостави много възможности за забавление, спортен и културен живот на местната общност, а това е именно е нашата цел – да реализираме градски проекти с висока обществена значимост.

Фотографии: Симона Илчева и Михаил Новаков

Проектът в цифри и факти: Инвестицията е за над 2 млн. лева, като 1,8 млн. лева се отпускат от Регионалният фонд за градско развитие и Societe Generale Експресбанк с петнадесет годишен инвестиционен кредит; средствата по линия на европейската инициатива за устойчиво градско развитие JESSICA чрез Регионалния фонд са в размер на 600 хил.лева, а Банката осигурява съфинансиране от 614 хил. евро.