Завършен е проектът на община Велико Търново за „Разширение на Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов“

27 април 2023

На 21.04.2023 г. се проведе заключителна пресконференция за представяне на постигнатите резултати от реализацията на проект „Разширение на „Мултимедиен посетителски център „Царевград Търнов““, както и церемонията „Официално откриване“ на обновения обект.
На откриването присъстваха кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева, областният управител инж. Георги Гугучков, зам.-областният управител Станислав Николов, председателят на ОбС Венцислав Спиридонов, зам.- кметът Нейко Генчев, представители на общинска администрация, журналисти, гости и др.
„Този интересен и атрактивен център е пример как европейските средства, чрез държавните институции, активността на местната власт, креативността на творците и цялата общественост на Велико Търново не просто се усвояват, а се влагат в проекти, които имат своето бъдеще и ще привличат все повече туристи“, отбеляза зам.-министърът натуризма Мариела Модева. Кметът Даниел Панов обяви, че от 29 април до 24 май Мултимедийният посетителски център ще е безплатен за всички, които искат да го разгледат, а за учениците входът ще е свободен до края на учебната година.
С реализацията на проекта на трети и четвърти етаж е представена колекция с още 37 фигури, пресъздаващи възпоменателни събития от периода на Второто българско царство. Автор и изпълнител на концепцията за представяне на историческите сцени и личности свързани с миналото на Търновград, е скулпторът Борис Борисов и неговия екип от 20 души.