Финансов инструмент JESSICA - Градски проекти

Стойност на проекта 17 600 000 лева

Инвеститор Община Бургас

Етап Завършен

23 октомври 2017

В миналото комплекс „Славейков“ представлява най-голямата плувна база на територията на Бургас със закрит, открит басейн и спортна зала. Изграден с цел да подготвя българските олимпийски спортисти, центърът не функционира от 2003 г. поради недобра поддръжка и нанесени повреди по време на използването му. През 2012 г. комплексът е поверен на Българската федерация по борба, но след невъзможността на Федерацията да развие терена в модерен спортен център, Община Бургас отново поема съоръжението.

Новият план за инвестиции включва изграждането на плувен басейн, футболен терен, открито съоръжение, което може да служи за тенис корт през лятото и ледена пързалка през зимата и изграждане на прилежаща инфраструктура, която да се впише в заобикалящата паркова среда.

В края на 2015г. Община Бургас и Регионалния фонд подписват договор за финансиране на проекта по инициатива JESSICA.

Закритият плувен басейн е основната и най-важна част от спортния комплекс. Той ще бъде реализиран като първа стъпка от проекта и ще може да се ползва целогодишно, както от професионални спортисти, така и от любители на плуването. Предвижда се басейнът с олимпийски размери да може да бъде разделян, чрез подвижна напречна платформа, на два по-малки експлоатационно независими басейна с дължина от по 25 м. Съоръжението се изгражда по европейски стандарти, може да посреща състезания по водни спортове и разполага с 1 200 места за публика.

Комплексът бе официално открит през май 2018г.