Русе разшири възможностите си за ранно диагностициране на онкологични заболявания

Финансов инструмент JESSICA - Градски проекти

Стойност на проекта 2 769 820 лв.

Стойност на кредита 1 882 000 лв.

Инвеститор КОЦ - Русе ЕООД

Етап Завършен

8 февруари 2024

  • КОЦ Русе ползва кредит  по инициатива JESSICA  в размер на 1.882 млн. лв.,  предоставен  поравно от Регионален фонд за градско развитие и Банка ДСК.
  • 190 хил. души от област Русе могат да се възползват от новото модерно медицинско оборудване.

В Комплексен онкологичен център – Русе вече функционира нова апаратура за ранна диагностика на ракови заболявания. На 05.02.2024г.,в присъствието на медицинския екип на заведението, пред медии и гости, управителят д-р Камен Кожухаров презентира възможностите на закупените с кредит по инициатива JESSICA ядрено-магнитен резонанс и дигитална мамографска система.

Магнитно-резонансната томография, наричана още ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), е модерна техника за изграждане на медицински изображения. Дава възможност за генериране на поредица от силно контрастни изображения с много добър диагностичен потенциал. Освен за откриване на онкологични болести, приложение намира в кардиологията, неврохирургията, травматологията и други медицински специалности. Магнитно-резонансната томография е напълно нова дейност за КОЦ-Русе.

Мамографията е най-разпространения образен метод за диагностика на заболявания на гърдата. Апаратът може да прави обикновени и 3D снимки, както и контрастно усилване на образа. Очакванията са да се използва за диагностика не само от русенци, но и от жители на други области, тъй като оборудване с такива възможности до момента бе налично само в София и Варна.

Реализацията на проекта е част от мисията на Регионален фонд за градско развитие и Банка ДСК да финансират проекти с висока обществена значимост, които трудно биха били финансирани при стандартните банкови условия. Регионалният фонд управлява инвестиционния процес по инициатива JESSICA от 2012г.  като предоставя  дългосрочно кредитиране на преференциални условия на публични и частни проекти за градско развитие в Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Стара Загора и Плевен. Основна цел на Фонда е да подпомага устойчивото и балансирано развитие на градовете, както и повишаване качеството на живот и благополучието на жителите.