Нов музей на бойната слава – Тутраканска епопея 1916

22 април 2024

На 18-ти април – Международен ден за опазване паметниците на културата, тържествено беше открит мемориалът „Тутраканска епопея 1916“ в землището на с. Шуменци, общ. Тутракан, реализиран със съфинансиране от РФГР по ОП „Региони в растеж“ 2014-2020.

Посетителите са посрещнати от новоиздигната арка в парка на комплекса с написаните от Атанас Далчев думи – „ Всички паднали за свободата дето и да е, са наши братя – пак по кръв, само че пролята“.

Този мемориал/ музей е реализация на дългогодишните усилия на администрацията на общината, директорът на Исторически музей-Тутракан и съмишленици, за създаване на място, допълващо паметника с национално значение „Военно гробище 1916“, което да отдава почит на загиналите в  битката за превземане на Тутраканската крепост през Първата световна война, както и да запознава различни поколения и националности с историята за военен героизъм и висок човешки дух.

Създадената нова музейна експозиция ще бъде приобщена към експозициите на Исторически музей, гр. Тутракан. Представени са както класически музейни експонати, така и нови модерни решения за преживяване. Видяното от посетителите се обогатява чрез анимирана дигитална карта на битката, информационни киоски, артефакти от времето на събитията. По примера на модерните европейски музеи, в част от вътрешното пространство е създадена триизмерна диорама с 360-градусов екран, на който се прожектира филм-възстановка на бойните действия.

В същият ден, след официалното откриване, в Историческия музей на града, се състоя и научна конференция под наслов „Културното наследство на Тутракан и неговото място в добруджанската история“. Сред основните теми, по които дискутираха участниците в конференцията бяха: „Тутраканската епопея и освобождението на Добруджа през 1916-1918“, „Отражение на събитията от Добруджанския фронт в изкуството и литературата“, „Мястото на историческите музеи в изследването на Добруджанската история“, „Предизвикателствата пред съвременните музеи“ и др.