Mayors’ Challenge: Варна и Бургас с по 30 идеи – изборът предстои през януари (30.12.2013 г.)

30 декември 2013

София избра Destructive Creation от над 250 идеи след впечатляваща кампания и реално участие на гражданите.

Пътуваща работилница, която разкрасява занемарени градски локации, е идеята с най-много точки в гласуването на жури и публика в конкурса „Предизвикай София“ – част от международния конкурс Mayors’ Challenge на фондация „Блумбърг“. Под името Destructive Creation екипът доби популярност с различни акции в София, като например ремонтираха и изрисуваха пейки в Студентски град.

Под мотото „Предизвикай София“ Столична община проведе впечатляваща кампания и реален кастинг на повече от 250 предложения, който даде възможност за активизиране на прякото гражданско участие и избор на идеи, за което администрацията заслужава нашите поздравления.
Концепцията беше избрана след оценка на журито и гласуване на публиката, което приключи на 19 декември в 16.00 часа с общо 224 точки в конкуренция с още 15 участника.
На второ място по точки е „Финансирай това“ (184 точки) – финансиране на малки градски проекти от самите граждани, и Grada.me – онлайн платформа за разрешаване на градски проблеми (161 точки).

Победителите печелят наградата от 10 000 лв. Сдружение „Трансформатори“, фондация „Група Град“ и сдружение „UnderGara“ ще помогнат на екипа за да доразвият и подадат своята идея за участие в международния конкурс до 31 януари 2014 г., коментира арх. Ангел Захариев от „Група Град“.

Бургас с над 30 идеи

В края на годината кметът Димитър Николов благодари на всички бургазлии, които отговориха на призива му и изпратиха своите идеи за конкурса на Фондация „Блумбърг“. Сред тях има изключително оригинални предложения , които биха впечатлили журито, каза той.
Идеи се приемаха до 15 декември на адрес: media@burgas.bg.
Всички предложения ще бъдат представени на обществено обсъждане, което ще се организира от общината в началото на 2014 г. Димитър Николов обеща финансова награда за най-креативните проекти като дори да не бъдат одобрени от фондацията пак ще се търси начин те да бъдат реализирани в града.

И Варна избира от 30

Крайният срок за подаване на идеи във Варна беше до края на ноември. Общо през деловодството на общината и по електронен път в отдела по международно сътрудничество към канцеларията на кмета са постъпили 30 предложения в областта на здравеопазването, устойчивото развитие, екологията, градското развитие, образованието и културата, съобщиха от общинския пресцентър. Участниците са от ученици до пенсионери.

Предложението “Революция към активен начин на живот във Варна” залага на здравната промоция под надслов “здраве за здравите” – „Една стъпка преди превенцията и две преди лечението на всички болести следствие на заседналия начин на живот, неправилното хранене и затлъстяването“. Авторите са от Детски спортен клуб „Юначе“.

Университет за възрастни като част от борбата с болести като депресията и Алцхаймер предлага друг участник.

Преодоляването на отчуждението и незаинтересоваността ще бори трети проект.

Една от идеите ще бъде избрана от жури, определено от кмета Иван Портних, и след обсъждане в началото на януари. След това избраното предложение ще бъде доразвито и до края на януари ще бъде предадено за участие в истинския конкурс.

Какво става в Стара Загора, Русе и Пловдив

Община Стара Загора се регистрира за участие в конкурса през ноември. Кметът Живко Тодоров провежда работни срещи с представители на различни неправителствени, работодателски и младежки организации, съобщават от общината. Открит е форум за идеи на електронен адрес szidea@starazagora.bg или на Фейсбук страницата „Стара Загора – форум за идеи“ – каквато обаче не може да бъде намерена. Предложенията се приемаха до края на ноември, предстои общественото им обсъждане и избор на една идея за представяне на града.

Имаме получени много интересни идеи, дори сме се спрели на една от тях, която ще започнем да разработваме и ще коментираме по-широко през януари. Това съобщи зам.-кметът на Русе Страхил Карапчански.

Пловдив също е регистриран за участие и събира идеи, предстои обсъждането им в началото на годината, казват от местната администрация, без обаче до момента да има някакви официални съобщения.

рафикът на международния конкурс за градове над 100 хил. жители

31 януари 2014 г. – подават се заявки за участие от градовете 

Април 2014 – от всички кандидати международно жури ще избере 20 финалисти

4 май 2014 – двудневен Bloomberg Ideas Camp, където експерти ще помогнат на екипите да подобрят идеите си

31 юли 2014 – финалистите отново изпращат своите подобрени предложения

5 октомври 2014 – обявяване на 5 победителя

Наградите 

Един град печели голямата награда от 5 млн. евро, а други 4 града печелят по 1 млн. евро в конкурса на „Блумбърг“.

Още по темата:

62 идеи в конкурса на община Бургас

Община Бургас избра – иновативна система за безопасно градско придвижване

Варна одобри четири идеи