Проект “Изграждане на „Мемориален комплекс Тутраканска епопея – 1916″ и прилежащите му публични пространства”

Финансов инструмент Фонд Север - Културно наследство

Стойност на проекта 6 063 536 лв.

Стойност на кредита 449 991 лв.

Инвеститор община Тутракан

Етап Завършен

29 януари 2021

Община Тутракан е част от област Силистра и представлява територия с наситена история и живописна природа, която би могла да привлече местни и чуждестранни посетители посредством интегриран туристически продукт. Сред обектите със статут национално значение е античният кастел “Трансмариска”, разположен в сърцето на града, храмът “Св. Николай”, древното селище “Дуросторум – Дръстър” и римската гробница, намиращи се в град Силистра. По време на епохата на Възраждането (в края на XIX и началото на XX век) Тутракан е риболовният център на р. Дунав. Автентичните сгради от тази епоха образуват архитектурен възрожденски резерват, а етнографският музей на Дунавския риболов и лодкостроене е единствен по поречието на реката. Край село Шуменци, в близост до Тутракан е разположен обектът със статут национално значение – „Мемориал „Военна гробница – 1916 г.“

“Тутраканската епопея“ безспорно е сред най-знаковите събития, свързани с военните подвизи в Българската съвременна история. Като резултат от Междусъюзническата война (1913 г.) e присъединяването на територията на Южна Добруджа в границите на Румъния, която осъзнавайки стратегическото положение на Тутракан, влага двугодишни усилия в създаването на съвременно военно укрепена и оборудвана крепост. През 1915 г. между България и Германия е подписан съюзническият договор за участие на България в Първата световна война на страната на Централните сили (Германия, Австро – Унгария, Турция). След като през август, 1916 г. Румъния се включва във войната на страната на Антантата, България, изпълнявайки съюзническите си задължения, обявява война на Румъния. Между 5 и 6 септември, 1916 г. Въпреки ожесточена съпротива, българската армия успява да превземе Тутраканската крепост. След тази изключителна победа само за 8 дни, България успява да върне в територията си Южна Добруджа.

Най-голямата военна гробница у нас, „Мемориал „Военна гробница – 1916 г.“ е изградена непосредствено след битката от 1916 г. и в нея са положени телата на над 8000 български, немски, турски и румънски войници и офицери, от които 1764 – български. Комплексът е място за преклонение пред българската армия, мемориал на обединението, подбудител на българската, румънската и европейска идентичност. По думите на тогавашния главнокомандващ генерал Стефан Тошев Тутракан е “българският Йерусалим, който трябва да се пази и помни“.

Проектът за “Разширяване на експозицията на Мемориален комплекс „Тутраканска епопея – 1916““ отговаря на критериите за финансиране на културен обект от „национално значение“ в рамките на програмата за европейски субсидии “Региони в растеж”. Инвеститор и кредитополучател е Община Тутракан. Предвиденият бюджет възлиза на около 5,5 милиона лева с ДДС, Нот които 76 % – грантово финансиране, 9 % – заем, 5 % – общински средства и 10% грант от частен тутракански спомоществовател.

Очакваме следното:

  • Създаването на модерна експозиция, която комбинира използването на актуален и интересен исторически наратив и съвременни технологии очакваме да повиши посещаемостта в обекта с минимум 50 % още през първата година от откриването му. За целта ще бъдат изпълнени технически и работни проекти за енергийно ефективна, самоиздържаща се сграда с РЗП (разгъната застроена площ) от приблизително 750 кв.м. Тя ще включва една основна експозиционна зала, диорама, пространство за търговска дейност и сервизни и технически помещения.
  • Модернизацията на експозицията за събитията, случили се през Тутраканската епопея и Първата световна война, е възможност за изграждане на по-стабилна културна регионална, национална и европейска идентичност и допринася за подобряване на образователнието за новата българска история. Експозиционните площи ще описват Войните за национално обединение, представени чрез съвременни технологии като киоски, интерактивни карти, съчетани с класически музейни експонати от периода. Многофункционалната зала ще се ползва основно за дейности и събития в унисон с характера на комплекса – исторически филми, исторически чествания, конференции, образователни курсове, дебати и лекции. Диорамата ще инсценира епизод от реалната битка. Тя ще бъде допълнена с тримерен филм, който посетителите ще наблюдават с помощта на VR очила. Брошури, книги и сувенири.
  • Увеличението на посетителите ще бъде от полза за местния бизнес и за местните хора, работещи за посрещане на туристи.
  • Възстановени, облагородени и нови паркови пространства.
  • Кафене на площ от 63 кв.м. Паркинг.

Почетният гражданин на Тутракан Анатолий Кънев обяснява проекта така: “Комплексът “Тутраканска епопея – 1916 г.“ е замислен като мемориал за обединение, за поклон пред паметта на всички онези 200 000, загинали във войните за обединение на всички българи в границите на една държава”. Той се се надява, е, че мястото оттук насетне ще се превърне и в център за образование, който облагородява и развива чувството за социална съпричастност.