Атракцион в бомбоубежището под Морската градина – „Подземен град“

Underground city Bourgas

"Подземен град" в Бургас

Проектът е за рехабилитация на съществуващо подземно бомбоубежище, намиращо се под морската градина, и превръщането му в интерактивен център за забавление. Чрез реновирането на пустеещата подземна територия на укритието ще бъде създаден изцяло нов туристически продукт.

Обектът се състои от множество подземни галерии и зали, свързани помежду им с дълги коридори. Пустеещото сега защитно съоръжение ще се превърне в уникален по рода си атракционен център за малки и големи, съчетаващ интерактивни забавления, аквариуми, помещения, пресъздаващи типична за Бургас атмосфера, и много други. Две от подземните зали ще бъдат посветени на съвременното изкуство, давайки свобода на местните творци да представят своето творчество. Посетителите също ще бъдат вдъхновени да използват въображението си и уменията си в създаването на свои собствени шедьоври.

Очаква се проектът да допринесе за повишаване привлекателността на Бургас като целогодишна туристическа дестинация.

Проектът е прекратен поради непредвидени обстоятелства установени в процеса на изпълнение – наличие на подпочвени води в някои от галериите, както и активизиране на свлачищни процеси в района.

Етап Прекратен проект

Стойност на проекта 1 100 000 Евро

Инвеститор Община Бургас

Приоритетна ос 1 на ОПРР Операция 1.1: „Социална инфраструктура”

Степен на проектна готовност В процес на изпълнение